Je stem is een ongelooflijk kostbaar instrument. Het hangt aan elkaar van kleine zenuwen en je stem kan dus ook heel snel beschadigen of dat het gewoon even niet lekker voelt in je keel. Veel mensen hebben er dan ook last van: keelpijn. Meestal komt dit door een ontsteking bijvoorbeeld een keelontsteking. Er zijn verschillende soorten keelpijn die je zou kunnen voelen.

Maak je vooral niet meteen heel veel zorgen dat je denkt dat het nu heel erg is als je al veel pijn hebt. Maar je kunt weken keelpijn hebben en dat het daarna dan over is en dat er dan niets aan de hand is. Al is het niet zo dat je alleen keelpijn kunt krijgen door een ontsteking. Wat dacht je van een pijnlijke keel door overbelasting van je stem? Zoals we al zeiden: je stem ins ontzettend gevoelig en kostbaar, dus je stem kan snel beschadigen. Kun jij het je nog herinneren? Dat je een goed feestje had gehad en daarom heel de nacht aan het schreeuwen was.

Keelpijn oorzaken

Precies! Bij overbelasting van je stem kun je dus ook keelpijn veroorzaken. Niet alleen door overbelasting in de zin van te veel praten, maar ook van te veel roken. Als jij je in een rokerige ruimte bevindt ook al. Dus je hoeft niet per se zelf te roken om hier last van te krijgen. En nu vraag jij je waarschijnlijk natuurlijk ook af hoe lang de pijn aan houdt, voordat je er echt mee naar de dokter moet gaan.

keelpijn-oorzakenZoals we in het bovenste voorbeeld al noemden: als je echt weken last hebt van keelpijn, dan is het goed om naar de dokter of huisarts te gaan. Dat is namelijk gewoon niet goed. Om je een goed idee ervan te geven. Bij gewone keelpijn gaat de pijn meestal na een week al weer over en dan is het al weer voorbij. Dus probeer te kijken of de pijn in je keel is ontstaan uit de eventuele oorzaken die we je hebben genoemd. Je kunt natuurlijk goed nagaan of jij je in een rokerige ruimte hebt bevonden of dat je een goed feestje hebt gehad waar je heel de nacht hebt geschreeuwd.

Keel ontstoken

Maar als je stem is ontstoken, in plaats van een gewone oorzaak zoals overbelasting, dan is het voor jou moeilijker te bepalen natuurlijk waar de pijn vandaan komt. En dan kan het best zo zijn dat de keelpijn dan aanhoudt en dat het enkele weken zal duren in plaats van gewoon een weekje. Probeer er goed dus op te letten wat de oorzaak is en of het na een weekje al over of in ieder geval minder is geworden.

Dan weet je ook of je een andere stap moet zetten door naar je dokter te gaan bijvoorbeeld. Wij hopen dat wij je in ieder geval een beetje het juiste advies hebben kunnen geven, zodat je zelf de oorzaak kunt bepalen en kunt bepalen wat je uiteindelijk gaat doen met je keelpijn. Wij adviseren toch om na meer dan een week gewoon even naar de dokter te gaan als het aanhoudt.

Meer informatie rondom keelpijn.