Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er keelpijn ontstaan door een virus, bacterie of door overmatig stemgebruik en roken. Bij de eerste twee praten we over een ontsteking, bij de laatste twee kan de weerstand verzwakt zijn. Maar ondanks dat het pijn kan doen hoeft het nog niet direct een ontsteking te zijn. Als keelontsteking is ontstaan door een virus of bacterie dan is deze besmettelijk.

Een keelontsteking is altijd besmettelijk

  • De officiële naam van keelontsteking is faryngitis
  • Een keelontsteking ontstaat vaker door een virus dan een bacterie

Virusinfectie

Als mens kom je constant in contact met verschillende virussen die ziektes in uw lichaam kunnen opwekken. Gelukkig houd het afweersysteem van uw lichaam deze virussen vaak tegen. Als de weerstand verzwakt is wordt dit moeilijker. Dit is het moment waarop u een grotere kans heeft om ziek te worden.

De huid en slijmvliezen van het lichaam zijn de eerste poorten die de virussen moeten tegen houden. Als dit niet lukt dringt het virus het lichaam binnen. Dit noemen we een infectie. Op dit moment treed het afweersysteem in werking om het virus tegen te houden. Pas als dit niet lukt zult u er last van krijgen. Dan treed er een ontstekingsreactie op. Vandaar ook de naam keelontsteking.

In de meeste gevallen ontstaat een ontstoken keel door een virus. Slechts in sommige gevallen ontstaat het door een bacterie.

Bacteriële infectie

Bacterie zijn kleine beetjes die niet zichtbaar zijn voor het oog. Er zijn goede en slechte bacteriën en ze zitten overal. In de buitenlucht, het water maar ook in ons lichaam zitten miljoenen bacteriën. In het lichaam komen ze voor de mond en keel, maar ook in de huid en ingewanden zitten miljoenen bacteriën. Deze kleine ‘beestjes’ die al in ons lichaam zitten helpen ons te beschermen tegen virussen, schimmels en kwaadaardige bacteriën.

Alleen voor ons lichaam onbekende bacteriën kunnen een infectie veroorzaken. De meeste van deze infecties gaan vanzelf over maar een infectie door een bacterie kan ernstiger verlopen dan een virus infectie.

Keelontstekingen kunnen ontstaan door een bacterie, maar komt minder vaak voor dan een ontsteking ontstaan door een virus.

Hoe besmet je iemand?

Het is niet duidelijk te zeggen of een keelontsteking is ontstaan door een virus of een bacterie. Beide zijn overdraagbaar door de lucht maar dit is weer afhankelijk van het virus of de bacterie. Uit ervaring is gebleken dat een keelontsteking overdraag is via hoesten, niezen of zoenen. Hoe besmettelijk een keelontsteking is hangt af van de situatie.

Keelontsteking voorkomen

Je kunt voorzorgsmaatregelen treffen wanneer je weet of vermoedt dat iemand besmet is met het virus dat keelontsteking veroorzaakt. Hoest en nies altijd in een zakdoek of houd een hand voor de neus en mond op het moment dat er gehoest of geniest wordt. Was in het laatste geval wel je handen. Lucht de kamer van de patiënt voldoende zodat de ziektekiemen die buiten de gastheer of –vrouw leven, snel doodgaan.

Of een keelontsteking echt voorkomen kan worden, is moeilijk te zeggen. Er zijn sowieso veel dingen die je kunt doen om je keel te allen tijde gezond te houden. Door het drinken van zoete melkproducten wordt het slijm in je keelholte vastgehouden. Deze kun je dus beter vermijden op de dagen dat je merkt dat je weerstand wat lager is. Deze houd je hoog door middel van een gezonde leefstijl: goed eten (groenten en fruit) en veel bewegen!

Toch hebben sommige mensen meer kans op het krijgen van een keelontsteking. Rokers bijvoorbeeld, die altijd een geïrriteerde keel hebben. Meeroken kan ook resulteren in een ontsteking van de keel. Alcohol, hard praten, schreeuwen en zingen helpen er ook niet aan mee. Op stap gaan is dus niet zo verstandig als je een keelontsteking wil vermijden. Ook mensen met bloedarmoede krijgen vaker te maken met faryngitis. Acute keelpijn hoeft niet onmiddellijk te duiden op keelontsteking; het kan ook ontstaan door een ontsteking van de amandelen, door difterie of door malaria.

Heb je zelf een goede tip? Deel dit met onze andere bezoekers: